fbpx

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

    • Ostukorvis ei ole tooteid.

Fermenteeritud probiootilise idandivee kasulikud omadused

Probiootliline idandivesi on fermenteeritud (hapendatud, kääritatud) jook, mis on valmistatud idandatud teraviljast (tavaliselt nisust, rukkist, tatrast vmt). Idandivett saab kasutada teiste kääritatud toitude, näiteks pähklitoorjuustude ja juuretisega leiva juuretiskultuurina. Idandivesi on aga suurepärane energiajook. Oluline on märkida, et idandivesi on toores, elav toit ja seda tuleks tarbida mõne päeva jooksul pärast valmistamist. Käärimisprotsessi käigus tekib […]

Kas seemned on kallid või on nad suure väärtusega?

Oled seisnud poes, vaadanud seemneid ja mõelnud, et kust see hind võetakse? Mõni seeme on odav ja mõni kulla hinnaga. Kas oled sellele mõelnud, kust see vahe tuleb? Kas me üldse mõtleme seemneid ostes, ei kallimal seemnel võib olla suurem väärtus? Need on küsimused, mille üle me tavaliselt väga pead ei murra. Poes olles teeme […]

Vitamiinid A-st K-ni – miks meil neid vaja on?

Meie keha vajab vitamiine, et olla terve ja toimida hästi. Lisaks vitamiinidele vajame ka mineraalaineid, asendamatuid rasvhappeid, animohappeid jne. Vitamiinid (ja mineraalained) on äärmiselt olulised ensüümide ja hormoonide tööks, organismi arenguks, paljunemiseks, kasvamiseks, ainevahetuseks ja muudeks protsessideks. Meie keha vajab vitamiine väikestes kogustes – milligrammides. See vajadus on veidi erinev lastel ja vanemaealistel. Nemad vajavad […]

Miks me üldse sööme ja kuidas me teame, millist toitu eelistada?

Kunagi varem ajaloos ei ole toidust ja toitumisest nii palju räägitud, kui praegusel ajajärgul. Teeme pilte, postitame sotsiaalmeediasse, küsime nõu, jagame retsepte ja otsime infot kõikvõimalikest allikatest. Ajalooliselt oleme me söönud toitu, mis on meile kättesaadav olenevalt sellest, millises kliimavöötmes me elame, mida kasvatame ja milline on loomade liigikus. Miks siis ometi nüüd, kui me […]

Eksperiment nr. 3 – brokoli. Kui suur on rahaline kokkuhoid ise tehes vs poest ostes

Tegime seekord asja veel põnevamaks. Kaalusime võrdse koguse seemneid ja panime need idanema ja kasvama. Selleks et vaadelda kodus idandamisele ja võrsete kasvatamisele minevat kulu ja võrrelda seda poe hindadega, käisime suuremates ketipoodides jalutuskäigul. Brokoli idandeid (idusid) me poest ei leidnud. Meie kaupluselettidelt leiab aga brokoli võrsed. Need on õrnad taimekesed, mille säilimine peale kasvupinnalt […]

Kasvatame peedi võrseid

Peedi võrsetel on fuksiaroosa vars. Toon võib erineda erinevate peedisortide puhul, Plantose e-poe seemnetest kasvavad erksa roosa värvusega võrsed. Peet on nagu väike printsess, kes lööb toidu oma imelise värviga särama. Natuke on ta printsess ka kasvatamisel. Veidi rohkem armastust ja tähelepanu ja peedi võrsed sirguvad mullast imeliselt. TOITAINED Nagu ka teised mikrotaimed, on peedi […]

5 soovitust, mida järgida, kui idandamine ja võrsete kasvatamine ei õnnestu ootuspäraselt

Oled proovinud idandada või võrseid kasvatada, aga miskipärast see ei õnnestu? Panime kirja mõned mõtted, miks ei pruugi need alati ootuspäraselt minna. Seemneid valides ei saa me neile peale vaadates öelda, milline seeme hakkab idanema ja milline mitte. Nad kõik on väliselt suhteliselt sarnased. Koduköögis idandamiseks ja võrsete kasvatamiseks mõeldud seemned ei ole samad seemned, […]

Kleepuvad seemned – idandame või kasvatame võrseid?

Miks muutuvad osa seemneid idandades kleepuvaks geeljaks massiks? See on teatud seemnete puhul idanemisel loomulik protsess. Neile tekib vett saades ümber geeljas mass ehk lima. See on kõige levinum taimeliikide seas, mis on kohanenud ellujäämiseks kuivades liivastes muldades. Lima kleebib seemned omavahel kokku ja idandamispurgis või -alusel hakkavad need tihti pahasti lõhnama. Sellisteks seemneteks on […]

Nisu idandid ja võrsed

Üks võimsamaid keha puhastajaid on teraviljade idandid ja võrsed. IDANDAMINE Nisu idandid valmivad väga kiiresti. Nende idanemine võtab umbes 3-5 päeva, need on maheda ja veidi magusa maitsega imelised lisad Sinu toidulauale. Nisu idandid sisaldavad vitamiine B1,  B₂, B₃, B5, B₆, B₉ ja C, kaltsiumi, vaske, rauda, magneesiumi, fosforit, mangaani, kaaliumi, seleeni ja tsinki, kiudaineid, […]

Plantose maheseemned ja kasutatav biomuld

Teistmoodi me ei saakski. Eestis on müügil igasuguseid seemneid, mis on pärit erinevatest riikidest ja paljudelt tootjatelt. Aastate jooksul erinevaid seemneid läbi katsetades saad aru,. et paljud nendest seemnetest ei kasvata terveid taimi. Nad oleks justkui juba võrsudes veidi ´ussitanud´. Osa seementest ei idane üldse. Pole imestada, et need on poeletilt leitavad kõige odavamate hindadega. […]

Redise idandid ja võrsed kasvavad aastaringselt!

Talv on täies hoos! Kel oma väike aialapp või mõnus maakodu, saab juba mõne kuu pärast lihtsa vaevaga redised mulda sopsata. Redis ei ole õnneks ka mingi väga habras taimeke ja kannatab veidi külmemat ilma. Talvel pakub ka kaubandus meile rediseid, mis annavad kevade maitse. Poe redised võivad olla aga küllalti kurva välimusega, veidi lapilised […]

Idandamisest – lihtsalt ja arusaadavalt

Kui Sul on mõni sõber või sugulane, kes kodus idandab, siis kõrvaltvaatajale tundub see alati paras raketiteadus. Tegelikult ei ole idandamisprotsessis midagi keerulist. Miks me üldse peaksime idandama? Sellepärast, et idandid on väga kõrge toiteväärtusega ja madala kalorisisaldusega toit. Idandamise jaoks ei ole muud vaja, kui seemneid (idandamiseks mõledud seemneid), vett ja idandamisnõud. Idandada võib […]

Punase kapsa mikrotaimedel on supertoidu omadused

Punane kapsas on toitaineterikas taim. Uuringute kohaselt on punase kapsa mikrotaimedes 40 korda rohkem toitaineid, kui täiskasvanud taimes. Punase kapsa võrsed on täis antioksüdante, aminohappeid ja vitamiine. See on üks enim uuritud mikrotaimi ja tema kasu tervisele on suurem, kui täiskasvanud kapsal. Selles on palju A, B₁, B₂, B₃, B₉, C, ja K vitamiini. Samuti […]

Veel seemnetest

Eelmises postituses kirjutasime sellest, et need seemned, mida müüakse idandamiseks ja võrsete (pisirohe) kasvatamiseks, on ühed ja samad seemned. Jah, need seemned ei erine üksteiset. AGA… kõik seemned, millest saab kasvatada võrseid, ei sobi idandamiseks. Kui poest ostes leiad paki, millel on kirjas ´idandamiseks’, siis võid kindel olla, et saad neist idandeid. Kui neid müüakse […]

Brokoli mikrotaimed

Brokoli idandid ja võrsed on ühed tervislikumad mikrotaimed. Kui Sa brokoli headest omadustest veel kuulnud pole, siis panime kirja ühe väikese ülevaate. Brokoli mikrotaimede kohta on tehtud palju uuringuid. Peale esimesi tulemusi oldi hämmelduses, et nii väikses taimes võib olla nii palju väge. Brokoli kuulub ristõieliste taimede sugukonda. Üks suuremaid ja tulemusrikkamaid uuringuid avaldati 1992 […]

Toiduseemned? Mis need on?

Plantose e-poes müüdavad seemned on mõeldud idandamiseks ja võrsete kasvatamiseks. Need ei ole põllumajanduslikud seemned, vaid toiduseemned – kõrge kvaliteediga ja neid toodetakse orgaaniliselt, et vältida kokkupuudet pestitsiitidega. Samuti läbivad need seemned laborites kontrolli, et neil ei oleks haigustekitajaid nagu näiteks kolibakter või salmonelloos. Plantose e-poes müüdavad seemned omavad Euroopa Liidu mahesertifikaati ja neil on […]

Miks on oluline idandada ja võrseid kasvatada just maheseemnetest?

Seemned võivad väliselt välja paista ühtemoodi, kuid sisult olla hoopis erinevad. Seemned, mis on müügil meie e-poes, on kasvatatud Euroopa Liidu mahepõllumajanduse nõudeid järgides. Laias laastus tähendab see seda, et mitte ühegi seemne kasvatamisel ei ole kasutatud kunstlikke väetisi ega taimekaitsevahendeid. Ettevõte, kes soovib oma toodetel mahemärki kasutada, peab järgima Euroopa Liidu maheregulatsiooni. Kontrolli selle […]

Juurekarvad ei ole hallitus

Kui väikesed seemned hakkavad idanema ja neil tekivad esimesed juurealged, siis on ilusti näha ka nende juurte väikesed karvakesed. Esimestel kordadel, kui idandada või võrseid kasvatada, võib tekkida tunne, et tegemist on hallitusega. IDANDAMISEL Idandid ei lähe kergesti hallitama. Kui väike taim hakkab arenema, siis tema varre alumisele osale kasvavad väikesed karvakesed. Idandamisel kasutame me […]

Kui haiguspuhang sunnib koju jääma

2020. aasta kevadel tabas meid ülemaailmne koroonalaine, mille ajal olid paljud meist sunnitud veetma rohkem aega kodus, kui tavaolukorras. Koolitööd ja ka päristööd pidid valmis saama koduses keskkonnas. Sel sügisel, kolmanda laine ajal, tundub järjest rohkem, et vähemal või suuremal määral jääbki see olukord meid tulevikus saatma. Kuidas meie söömisharjumused kodusolemise perioodil kujunevad? Eelmisel aastal […]

Kuidas võrseid kodus kasvatada?

Esialgu võib tunduda, et võrsete kasvatamisel on tegemist kosmosesse lendamisega. Tegelikult see nii ei ole. Neid saab siseruumides kasvatada aastaringselt Võrsed vajavad lauda või aknalauda ja kasvamisalust Võrseid saab kasvatada mullal-, kookos- või kanepimatil Idenemise ja kasvamise vältel tuleb muld hoida niiskena Võrsed vajavad päevasel ajal valgust nagu iga teine kasvav taim Võrsete kasvatamiseks ei […]

Võrsed – väikesed superkangelased meie toidulaual

Võrsed on köögiviljade ja maitseainete väikesed mirkokasvud. Neis on 4-40 korda rohkem toitaineid, kui täiskasvanud taimedes. Seega võib julgelt öelda, et võrsed on toitaineid täis superkangelased. Uuringud näitavad, et mikrovõrsetel on kõrge antioksüdantide sisaldus, mis tähendab, et need võivad aidata ennetada paljusid haigusi. Samuti võivad need olla abiks kehakaalu langetamisel, nii vaimse kui ka füüsilise […]

Kuidas võrseid (tõusmeid) säilitada

Kõik köögiviljad ja rohelised säilivad kauem, kui neid nõuetekohaselt säilitada ja võrsed pole erand. Niiskuse säilitamine on oluline osa võrsete värske ja krõmpsuvana hoidmisel. Üks parimatest ja lihtsamatest viisidest nende hoidmiseks on panna need niiskete paberrätikute vahele, kilekotti või mõnda klaasist või plastikust anumasse. Sel viisil peaksid need püsima külmkapis kuni nädala. Herne ja päevalille […]

Kuidas süüa päevalille võrseid

Kuidas päevalille võrsed maitsevad? Neil on pähkline maitse, sama nagu seemnetel endal ja võrsed on mõnusalt krõmpsuvad. Miks nad head on? Päevalillevõrsed on head valguallikad. Neid peetakse kõige tasakaalustatumaks aminohapete allikaks, täis klorofülli. Neis on rohkesti letsitiini ja B-vitamiine, eriti folaati. Päevalillevõrsetes on A-vitamiini, B kompleksi, D- ja E-vitamiini. Need sisaldavad ka mineraale, sealhulgas kaltsiumi, […]

Mis vahe on idanditel ja võrsetel?

Kui keegi ütleb Sulle idu/ idand / võrse / tõuse / pisirohe… Siis mis on esimene mõte, mis Sulle pähe tuleb? Kui Sa ei ole pisikeste mikrotaimedega varem kokku puutunud, siis pruugi Sa aru saada, kas neil üldse on vahet. Ometi ei ole võrsed (tõusmed, pisirohe) ja idandid (idud) üks ja seesama. Neil on mitmeid […]

Milliseid võrseid peaksin sööma?

Üldjuhul maitsevad võrsed nagu nende täissuuruses köögiviljad, aga palju intensiivsemalt. Kui tekib võrsete maitse osas kahtlusi, vali lihtsalt köögivilja või ürdi võrse sort, mille söömine Sulle juba meeldib. Väikesed võrsed on ülimalt mitmekülgne toit, mida saab lisada oma toitudele mitmel erineval viisil. Need ei lisa roogadele lihtsalt täiendavat värvilaiku, vaid ka maitsevad suurepäraselt! Erinevaid võrseid […]

Võrsed – mis need on?

Võrsed on õrnad mikrotaimed, mis lisavad ilu ja maitseid Sinu toidule. Esmakordselt võeti need kasutusele San Franciscos 1990. aastate alguses värske maitse koostisosana restoranides. Tänaseks on võrsed levinud erinevatesse maailma paikadesse ja on kasutusel nii restoranides kui kodudes. Võrsete õrn ja värske välimus lisab ilu ja mõõtmeid toidule, koos paljude eristatavate maitseelementidega.

Tere tulemast meie lehele!

Meie koduleht on täitsa tutikas. Teeme siia ühe toreda paiga, kust ammutada infot väikeste taimevõrsete heade omaduste kohta. Kuidas neid kasvatada, miks nad meie organismile kasulikud on ja samuti pakume võimalust läbi oma e-poe endale võrsete kasvatamiseks vajalikku kraami soetada. Kõik küsimused meile on teretulnud, samuti kõik ettepanekud ja teemad, mis vajaksid lahtirääkimist ja -arutamist. […]