fbpx

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

    • Ostukorvis ei ole tooteid.

Idandid ja võrsed – kummad on paremad?

Idandid ja võrsed on mõlemad kõrge toiteväärtusega mikrotaimed, mis on saavutanud populaarsuse oma tervisele kasulike omaduste ja kulinaarse mitmekülgsuse tõttu. Kuigi esmapilgul võivad nad tunduda sarnased, on neil kasvatusviisi, välimuse ja toitainelise koostise osas olulisi erinevusi. Kasvuetapid ja -meetodid Toitainete sisaldus Maitse ja kulinaarne kasutamine Ohutus Mikrotaimede hea kasvamise ja tervislikkuse jaoks on oluline, kus […]

Punane kinoa ja selle kasulikud omadused

Punane kinoa (hääldatakse “keen-wah”) on toitev täistera, mis kogub populaarsust oma tervisega seotud eeliste ja toiduvalmistamise mitmekülgsuse tõttu. See on tegelikult kinoa taime seeme, kuid selle kulinaarse kasutuse ja toitaineprofiili tõttu nimetatakse seda tavaliselt teraviljaks. Kinoa on pärit Lõuna-Ameerika Andide piirkonnast, eriti sellistes riikides nagu Peruu, Boliivia, Ecuador ja Kolumbia. Punast kinoa, mida mõnikord nimetatakse […]

Tšiia (chia) seemnete kasulikud omadused

Tšiia ehk õlisalvei seemned on väikesed söödavad seemned. Need pärinevad Salvia hispanica taimest, mis kuulub piparmündi perekonda ja on pärit Kesk- ja Lõuna-Ameerikast. Seemned on viimastel aastatel populaarsust kogunud tänu oma suurele toiteväärtusele ja mitmekülgsusele toidu valmistamisel. TOITAINED JA KASU TERVISELE Tšiia seemned sisaldavad ka suurel hulgal valku, mis aitab tekitada täiskõhutunnet ja reguleerida söögiisu. […]

Basiiliku mikrotaimede kasvatamine ja nende omadused

Kes meist ei teaks basiiliku krõmpsuvat, pähklist ning värsket maitset! Basiilik on piparmündi perekonda kuuluv maitsetaim. Magus basiilik (Ocimum basilicum) mängib rolli paljudes Vahemeremaade ja eriti Itaalia köökides. See on pesto aluseks ja lisab salatitele, pastadele, pitsale ja teistele roogadele omapärase maitse. Seda ürti sisaldavad ka Indoneesia, Tai ja Vietnami köök. IDANDADA VÕI KASVATADA VÕRSEID […]

Toidu ja toitumisega seotud sõnade seletused

Tihti loeme ajakirjandusest sõnu, mille mõisted jäävad meile arusaamatuks. Kogusime kokku hulga sõnu, et leiaksid siit selgituse. Toidu ja toitainetega seotud mõisted Toit (food) – toiduaine või toiduainete segu, mis on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata võitöödeldud kujul. Toiduaine (foodstuff) – taimse või loomse, üksikutel juhtudel ka mineraalse päritoluga saadus või toode,mida inimene tarvitab […]

Fermenteeritud probiootilise idandivee kasulikud omadused

Probiootliline idandivesi on fermenteeritud (hapendatud, kääritatud) jook, mis on valmistatud idandatud teraviljast (tavaliselt nisust, rukkist, tatrast vmt). Idandivett saab kasutada teiste kääritatud toitude, näiteks pähklitoorjuustude ja juuretisega leiva juuretiskultuurina. Idandivesi on aga suurepärane energiajook. Oluline on märkida, et idandivesi on toores, elav toit ja seda tuleks tarbida mõne päeva jooksul pärast valmistamist. Käärimisprotsessi käigus tekib […]

Kas seemned on kallid või on nad suure väärtusega?

Oled seisnud poes, vaadanud seemneid ja mõelnud, et kust see hind võetakse? Mõni seeme on odav ja mõni kulla hinnaga. Kas oled sellele mõelnud, kust see vahe tuleb? Kas me üldse mõtleme seemneid ostes, ei kallimal seemnel võib olla suurem väärtus? Need on küsimused, mille üle me tavaliselt väga pead ei murra. Poes olles teeme […]

Vitamiinid A-st K-ni ja miks meil neid vaja on?

Meie keha vajab vitamiine, et olla terve ja toimida hästi. Lisaks vitamiinidele vajame ka mineraalaineid, asendamatuid rasvhappeid, animohappeid jne. Vitamiinid (ja mineraalained) on äärmiselt olulised ensüümide ja hormoonide tööks, organismi arenguks, paljunemiseks, kasvamiseks, ainevahetuseks ja muudeks protsessideks. Meie keha vajab vitamiine väikestes kogustes – milligrammides. See vajadus on veidi erinev lastel ja vanemaealistel. Nemad vajavad […]

Tervislik toitumine, teadlik toitumine või tervist toetav toitumine?

Kunagi varem ajaloos ei ole toidust ja toitumisest nii palju räägitud, kui praegusel ajajärgul. Teeme pilte, postitame sotsiaalmeediasse, küsime nõu, jagame retsepte ja otsime infot kõikvõimalikest allikatest. Ajalooliselt oleme me söönud toitu, mis on meile kättesaadav olenevalt sellest, millises kliimavöötmes me elame, mida kasvatame ja milline on loomade liigikus. Miks siis ometi nüüd, kui me […]

Eksperiment nr. 3 – brokoli. Kui suur on rahaline kokkuhoid ise tehes vs poest ostes

Tegime seekord asja veel põnevamaks. Kaalusime võrdse koguse seemneid ja panime need idanema ja kasvama. Selleks et vaadelda kodus idandamisele ja võrsete kasvatamisele minevat kulu ja võrrelda seda poe hindadega, käisime suuremates ketipoodides jalutuskäigul. Brokoli idandeid (idusid) me poest ei leidnud. Meie kaupluselettidelt leiab aga brokoli võrsed. Need on õrnad taimekesed, mille säilimine peale kasvupinnalt […]

Kasvatame peedi võrseid

Peedi võrsetel on fuksiaroosa vars. Toon võib erineda erinevate peedisortide puhul, Plantose e-poe seemnetest kasvavad erksa roosa värvusega võrsed. Peet on nagu väike printsess, kes lööb toidu oma imelise värviga särama. Natuke on ta printsess ka kasvatamisel. Veidi rohkem armastust ja tähelepanu ja peedi võrsed sirguvad mullast imeliselt. TOITAINED Nagu ka teised mikrotaimed, on peedi […]

5 soovitust, mida järgida, kui idandamine ja võrsete kasvatamine ei õnnestu ootuspäraselt

Oled proovinud idandada või võrseid kasvatada, aga miskipärast see ei õnnestu? Panime kirja mõned mõtted, miks ei pruugi need alati ootuspäraselt minna. 1. KASUTA IDANDAMISEKS JA VÕRSETE KASVATAMISEKS TOIDUSEEMNEID Seemneid valides ei saa me neile peale vaadates öelda, milline seeme hakkab idanema ja milline mitte. Nad kõik on väliselt suhteliselt sarnased. Koduköögis idandamiseks ja võrsete […]

Kleepuvad seemned – idandame või kasvatame võrseid?

Miks muutuvad osa seemneid idandades kleepuvaks geeljaks massiks? See on teatud seemnete puhul idanemisel loomulik protsess. Neile tekib vett saades ümber geeljas mass ehk lima. See on kõige levinum taimeliikide seas, mis on kohanenud ellujäämiseks kuivades liivastes muldades. Lima kleebib seemned omavahel kokku ja idandamispurgis või -alusel hakkavad need tihti pahasti lõhnama. Sellisteks seemneteks on […]

Nisu idandid ja võrsed

Üks võimsamaid keha puhastajaid on teraviljade idandid ja võrsed. IDANDAMINE Nisu idandid valmivad väga kiiresti. Nende idanemine võtab umbes 3-5 päeva, need on maheda ja veidi magusa maitsega imelised lisad Sinu toidulauale. Nisu idandid sisaldavad vitamiine B1,  B₂, B₃, B5, B₆, B₉ ja C, kaltsiumi, vaske, rauda, magneesiumi, fosforit, mangaani, kaaliumi, seleeni ja tsinki, kiudaineid, […]

Adzuki ubade kasulikud omadused

Oled kunagi Adzuki ube söönud? Kui ei ole, siis võiksid kindlasti proovida! Adzuki oad koos mungaubadega on ühed kergemini seeditavad oad. Need on madala rasvasisalduse ja kõrge valgusisaldusega. Adzuki ube tuntakse kui ‘kaalulangetamise ube’, kuna neis on vähe kaloreid, aga palju toitaineid. Need on kiudaineterikkad ning neis on palju valku (~20%) ning asendamatuid aminohappeid. Lisaks […]

Mis on maheseemned ja miks peaksid neid eelistama

Eestis on müügil erinevaid seemneid, mis on pärit erinevatest riikidest ja paljudelt tootjatelt. Aastate jooksul erinevate seemnetega idandades ja võrseid kasvatades oleme aru saanud, et paljud nendest seemnetest ei kasvata terveid taimi. Nad oleks justkui juba võrsudes veidi ´ussitanud´. Osa seementest ei idane üldse. Pole imestada, et need on poelettidel madalama hinnaklassiga. MIS SIIS IKKAGI […]

Redise idandid ja võrsed kasvavad aastaringselt!

Talv on täies hoos! Kel oma väike aialapp või mõnus maakodu, saab juba mõne kuu pärast lihtsa vaevaga redised mulda sopsata. Redis ei ole õnneks ka mingi väga habras taimeke ja kannatab veidi külmemat ilma. Talvel pakub ka kaubandus meile rediseid, mis annavad kevade maitse. Poe redised võivad olla aga küllalti kurva välimusega, veidi lapilised […]

Idandamisest – lihtsalt ja arusaadavalt

Kui Sul on mõni sõber või sugulane, kes kodus idandab, siis kõrvaltvaatajale tundub see alati paras raketiteadus. Tegelikult ei ole idandamisprotsessis midagi keerulist. Miks me üldse peaksime idandama? Sellepärast, et idandid on väga kõrge toiteväärtusega ja madala kalorisisaldusega toit. Idandamise jaoks ei ole muud vaja, kui seemneid (idandamiseks mõledud seemneid), vett ja idandamisnõud. Idandada võib […]

Punase kapsa mikrotaimedel on supertoidu omadused

Punane kapsas on toitaineterikas taim. Uuringute kohaselt on punase kapsa mikrotaimedes 40 korda rohkem toitaineid, kui täiskasvanud taimes. Punase kapsa võrsed on täis antioksüdante, aminohappeid ja vitamiine. See on üks enim uuritud mikrotaimi ja tema kasu tervisele on suurem, kui täiskasvanud kapsal. Selles on palju A, B₁, B₂, B₃, B₉, C, ja K vitamiini. Samuti […]

Veel seemnetest

Eelmises postituses kirjutasime sellest, et need seemned, mida müüakse idandamiseks ja võrsete (tõusmete) kasvatamiseks, on ühed ja samad seemned. Jah, need seemned ei erine üksteiset. AGA… kõik seemned, millest saab kasvatada võrseid, ei sobi idandamiseks. Kui poest ostes leiad paki, millel on kirjas ´idandamiseks’, siis võid kindel olla, et saad neist idandeid. Kui neid müüakse […]

Brokoli mikrotaimed ja nende kasulikud omadused

Brokoli mikrotaimede kohta on tehtud palju uuringuid. Peale esimesi tulemusi oldi hämmelduses, et nii väikses taimes võib olla nii palju väge. Brokoli kuulub ristõieliste taimede sugukonda. Üks suuremaid ja tulemusrikkamaid uuringuid avaldati 1992 aastal, mil farmakoloog Paul Talalay pälvis rahvusvahelise tähelepanu tõestades, et ristõieliste köögiviljade tarbimine võib vähendada vähki haigestumise riski. KASU TERVISELE Brokoli idandid […]

Toiduseemned? Mis need on?

Plantose e-poes müüdavad seemned on mõeldud idandamiseks ja võrsete kasvatamiseks. Need ei ole põllumajanduslikud seemned, vaid toiduseemned – kõrge kvaliteediga ja neid toodetakse orgaaniliselt, et vältida kokkupuudet pestitsiitidega. Samuti läbivad need seemned laborites kontrolli, et neil ei oleks haigustekitajaid nagu näiteks kolibakter või salmonelloos. Plantose e-poes müüdavad seemned omavad Euroopa Liidu mahesertifikaati ja neil on […]

Maheseemned? Mis need on ja miks võiksid neid eelistada traditisooniliselt kasvatatud seemnetele.

Seemned võivad väliselt välja paista ühtemoodi, kuid sisult olla hoopis erinevad. Seemned, mis on müügil Plantose e-poes, on kasvatatud Euroopa Liidu mahepõllumajanduse nõudeid järgides. Laias laastus tähendab see seda, et seemnete kasvatamisel ei ole kasutatud kunstlikke väetisi ega taimekaitsevahendeid. KUIDAS MA TEAN, ET MÄRGIGA TOOTED ON TEGELIKULT KA MAHEDAD? Ettevõte, kes soovib oma toodetel mahemärki […]

Juurekarvad ei ole hallitus

Kui väikesed seemned hakkavad idanema ja neil tekivad esimesed juurealged, siis on ilusti näha ka nende juurte väikesed karvakesed. Esimestel kordadel, kui idandada või võrseid kasvatada, võib tekkida tunne, et tegemist on hallitusega. IDANDAMISEL Idandid ei lähe kergesti hallitama. Kui väike taim hakkab arenema, siis tema varre alumisele osale kasvavad väikesed karvakesed. Idandamisel kasutame me […]

Parimad nipid, kuidas turgutada oma tervist

Viirushaigused on nagu talv – tulevad alati ootamatult. 2020. aasta kevadel tabanud ülemaailmne pandeemia lisas viirushaiguste nimekirja uue tulija. Hea viis haigustega hakkama saada on oma immunnsuse tugevdamine ja võimalik haiguste ennetamine. Ennetamisel on kaks väga olulist asja – teadlik toitumine ja pidev liikumine! Nii suudab meie organism haigustekitajatega paremini toime tulla. TOITU MITMEKESISELT, MÕÕDUKALT […]

Kuidas võrseid kodus kasvatada?

Esialgu võib tunduda, et võrsete kasvatamisel on tegemist kosmosesse lendamisega. Tegelikult see nii ei ole. Võrsete kasvatamiseks ei ole vaja suurt alust. Neljaliikmelise pere jaoks piisab väiksemast karbist või potist, et toidule garneeringuks lisada või salati sisse segada. Ise kasvatades saad lõigata oma toidule täpselt nii palju, kui parasjagu vaja. Ja ülejäänud väiksed võrsed saavad […]

Võrsed – väikesed superkangelased meie toidulaual

Võrsed on köögiviljade ja maitseainete väikesed mirkokasvud. Neis on 4-40 korda rohkem toitaineid, kui täiskasvanud taimedes. Seega võib julgelt öelda, et võrsed on toitaineid täis superkangelased. Uuringud näitavad, et mikrovõrsetel on kõrge antioksüdantide sisaldus, mis tähendab, et need võivad aidata ennetada paljusid haigusi. Samuti võivad need olla abiks kehakaalu langetamisel, nii vaimse kui ka füüsilise […]

Kuidas võrseid (tõusmeid) säilitada

Kõik köögiviljad säilivad kauem, kui neid nõuetekohaselt säilitada ja võrsed pole erand 😉 Niiskuse säilitamine on oluline osa võrsete värske ja krõmpsuvana hoidmisel. Sel viisil peaksid need püsima külmkapis vähemalt nädala. Herne ja päevalille võrsed peavad vastu veidi kauem. LÕIKA JA LISA TOIDULE Kui otsustad ise võrseid kasvatada, avaneb Sul imeline võimalus nautida neid täiesti […]

Kuidas süüa päevalille võrseid

Kuidas päevalille võrsed maitsevad? Neil on pähkline maitse, sama nagu seemnetel endal ja võrsed on mõnusalt krõmpsuvad. Miks nad head on? Päevalillevõrsed on head valguallikad. Neid peetakse kõige tasakaalustatumaks aminohapete allikaks, täis klorofülli. Neis on rohkesti letsitiini ja B-vitamiine, eriti folaati. Päevalillevõrsetes on A-vitamiini, B kompleksi, D- ja E-vitamiini. Need sisaldavad ka mineraale, sealhulgas kaltsiumi, […]

Milliseid võrseid peaksin sööma?

Üldjuhul maitsevad võrsed nagu nende täissuuruses köögiviljad, aga palju intensiivsemalt. Kui tekib võrsete maitse osas kahtlusi, vali lihtsalt köögivilja või ürdi võrse sort, mille söömine Sulle juba meeldib. Väikesed võrsed on ülimalt mitmekülgne toit, mida saab lisada oma toitudele mitmel erineval viisil. Need ei lisa roogadele lihtsalt täiendavat värvilaiku, vaid ka maitsevad suurepäraselt! Erinevaid võrseid […]

Võrsed – mis need on?

Võrsed on õrnad mikrotaimed, mis lisavad ilu ja maitseid Sinu toidule. Esmakordselt võeti need kasutusele San Franciscos 1990. aastate alguses värske maitse koostisosana restoranides. Tänaseks on võrsed levinud erinevatesse maailma paikadesse ja on kasutusel nii restoranides kui kodudes. Võrsete õrn ja värske välimus lisab ilu ja mõõtmeid toidule, koos paljude eristatavate maitseelementidega.