Kõik köögiviljad säilivad kauem, kui neid nõuetekohaselt säilitada ja võrsed pole erand 😉 Niiskuse säilitamine on oluline osa võrsete värske ja krõmpsuvana hoidmisel. Sel viisil peaksid need püsima külmkapis vähemalt nädala. Herne ja päevalille võrsed peavad vastu veidi kauem.
LÕIKA JA LISA TOIDULE
Kui otsustad ise võrseid kasvatada, avaneb Sul imeline võimalus nautida neid täiesti värskelt, lisades väikeseid taimekeni otse kasvatusaluselt oma lemmikroogadele. Sel moel kasvatatuna pole vajadust neid eraldi säilitada. See võimaldab Sul nautida nende maksimaalset maitset ja toiteväärtust vaid mõne hetkega peale lõikamist. Kasuta lõikamiseks teravat tööriista – olgu selleks teravad käärid või kööginuga. See aitab tagada, et lõikad võrsed puhtalt ja täpselt, ilma õrnasid taimekesi kahjustamata. Näppudega võrseid mullast välja tõmmates võivad kaasa tulla ka mullased juured.
SÄILITAMINE
Kui soovid võrsed siiski ära lõigata, siis paiguta need esimesel võimalusel jahedasse – võrsetele see meeldib. Üks parimatest ja lihtsamatest viisidest nende hoidmiseks on panna need niiske paberrätiku vahele ja kilekotti või mõnda kaanega anumasse. Ideaalkraad võrsete säilitamiseks on 5 °C. Säilita võrseid külmikus, eelistatavalt köögiviljasahtlis. Külmikus on stabiilsem temperatuur, mis aitab võrsetel kauem värskena püsida. Kui panete võrsed karpi, siis on parim on jätta võrsetel lehed ülespoole. Nii ei hakka nad enne serveerimist kuivama ega närbuma. Mida kauem need võrsed kapis säilivad, seda suurem on võimalus, et nende vitamiinide sisaldus hakkab vähenema.
Võrseid kasvatatakse enamasti mullal ja vajadusel võid neid enne söömist pesta. Otsest vajadust selleks siiski ei ole. Kui need siiski on mullaseds, siis kõige parem on neid loputada külma veega. Kui Sa soovid võrsed panna peale pesemist külmutuskappi, siis lase neil veidi nõrguda. Liigniisked võrsed lähevad kergemini riknema.