Kui Sul on mõni sõber või sugulane, kes kodus idandab, siis kõrvaltvaatajale tundub see alati paras raketiteadus. Tegelikult ei ole idandamisprotsessis midagi keerulist.

Miks me üldse peaksime idandama? Sellepärast, et idandid on väga kõrge toiteväärtusega ja madala kalorisisaldusega toit. Idandamise jaoks ei ole muud vaja, kui seemneid (idandamiseks mõledud seemneid), vett ja idandamisnõud. Idandada võib igas maailma nurgas igal aastaajal. Värskemat ja toitaineterikkamat söögipoolist ei saagi soovida 😀

Enne idandamist on soovitav seemneid leotada. Erinevad seemned imavad erinevas koguses vett. Väiksemad seemned veidi vähem, oad, herned ja kikerherned aga rohkem. Meie ise kasutame 1 osa seemneid ja 2-3 osa vett. Tegime Sulle vaatamiseks väikse tabeli, kus on kirjas leotamise aeg. Kindlasti ei pea Sa seda minutilise täpsusega jälgima! Pane näiteks seemned õhtul vette likku ja hommikul võid need idandamisnõusse panna.

Idandamiseks sobib selleks spetsiaalselt mõeldud idandamisnõu või täiesti tavaline purk. Pane leotatud seemned sinna sisse ja igal õhtul ja hommikul pese need jaheda veega läbi. Raputa neid õrnalt, et üleliigne vesi purki või idandamisnõusse ei jääks. Spetsiaalsetel idandamispurkidel on sõelaga kaas. Kui Sul on täiesti tavaline purk, siis kata purgisuu marli või muu sarnase vett läbilaskva riidetükiga ja keera purk veidi kummili. Aseta see näiteks nõudepesurestile. Siis voolab üleliigne vesi välja ja tekib arenemiseks soodne keskkond. Ära idandeid otsese päikesevalguse käes hoia, neile meeldib esimestel päevadel pigem pimedamas olla. Meie neid päris peitu ei pane, idandame neid köögikapil, kuhu päike ei ulatu.

Erinevate seemente idandid saavad valmis erinevatel aegadel. Panime oma katsetused juba eelnevalt räägitud tabelisse, et saaksid umbes aimu, kui kaua mingi seemne idandamine aega võib võtta. Mungoad, kui laste erilised lemmikud, on ühed kõige kiiremini valmivad idandid. Neid saab näksida juba paari-kolme päeva pärast. Mugullauguga läheb aga näiteks 7-8 päeva aega, enne kui esimesed idud oma pead välja pistavad.

Tegelikult võid Sa neid sööma hakata, kui neil väiksed sabad nähtavale tulevad. Idandamine, eriti just ubade ja läätsete puhul, annab organismile võimaluse neid kergemini omastada. Idandites leidub A-, C-, D- ja K- vitamiini, mineraalaineid nagu kaltsium, magneesium, kaalium, tsink, naatrium, koobalt, väävel, räni, raud jm. Idandamisel tekib juurde asendamatuid aminohappeid ja küllastamata rasvhappeid ning suureneb vitamiinigruppide B ja E hulk. Samuti on neid hea hulk kiudaineid.

Idandeid kutsutakse elus toiduks. Nad aitavad kehal puhastuda – väljutada organismist mürke, jääkprodukte, alandada kolesterooli, ravida ka hea- ja pahaloomulisi kasvajaid. Nende pideval tarbimisel väheneb krooniliste haiguste risk.

See on nii lihtne ja selge – idandamine on üks tõhus, samas vähenõudlik viis enda ja oma pere eest hoolt kanda. Just. Lihtne.

Valikut idandamiseks mõeldud seemnetest leiad meie e-poest.

Idandatud munguba

One Comment

  1. Adzuki ubade kasulikud omadused - Plantos

    […] Siit leiad juhised, kuidas idandada. […]