fbpx

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

Kõikide üle 40 € tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

    • Ostukorvis ei ole tooteid.

Probiootliline idandivesi on fermenteeritud (hapendatud, kääritatud) jook, mis on valmistatud idandatud teraviljast (tavaliselt nisust, rukkist, tatrast vmt). Idandivett saab kasutada teiste kääritatud toitude, näiteks pähklitoorjuustude ja juuretisega leiva juuretiskultuurina. Idandivesi on aga suurepärane energiajook. Oluline on märkida, et idandivesi on toores, elav toit ja seda tuleks tarbida mõne päeva jooksul pärast valmistamist.

Käärimisprotsessi käigus tekib veele hapukas/kirbe maitse ja see muutub rikkaks kasulike bakterite ja ensüümide poolest. Idandivett kasutatakse sageli tervist tugevdava vahendina, kuna see soodustab seedimist ja tugevdab seeläbi immuunsüsteemi.

Idandivee päritolu pole otseselt teada, sest idandatud teradest valmistatud kääritatud jooke on läbi ajaloo tarbinud erinevad kultuurid. On allikad, mille järgi populariseeris just leedu-ameerika toitumisnõustaja ja holistilise tervise praktik Ann Wigmore’i idandivett (rejuvelac) Ameerika Ühendriikides eelmise sajandi kuuekümnendatel ja seitsmekümnendatel aastatel.

Ann Wigmore oli tugev loodusliku tervenemise pooldaja ja uskus, et idandatud toidud on väga toitvad ja kergesti seeditavad. Ta õpetas oma patsientidele idandivee valmistamist, et aidata toetada organismi kasulike bakteritega ja parandada seeläbi seedimist. Wigmore kasutas idandivett ka oma kääritatud toitude eelkultuurina.

Sellest ajast alates on idandiveest saanud toortoidu ja looduslike tervisekogukondade seas populaarne tervisejook. Sellel on erinevaid valmistamisviise.

Paneme siia kirja, milline retsept meile meeldib.

ETTEVALMISTUS:

Kõigepealt pane teraviljad idanema. Tee täpselt nii nagu idandamisel. Leota teravilju üleöö (1 osa teravilju ja 2 osa vett). Hommikul pese need külma veega läbi ja pane idanema. Idanda terasid 1-2 päeva, kuni ilmuvad nähtavale väikesed idud (õhtul ja hommikul pese külma veega). Kui Sa pole varem idandanud, siis leiad idandamisjuhised meie blogist.

IDANDIVEE JAOKS VAJAD:

1 osa idandatud teravilja
4 osa puhast vett

VALMISTAMINE:

Loputa terad veelkord läbi, kurna ja vala peale puhas vesi. Kui Sul ei ole Plantose idandamispurki, siis kata purgisuu paberi, marli või kaanega.

Olenevalt teraviljast ja toa soojusest saab jook valmis 2-4 päevaga. Ära purki päikese kätte pane, hoia seda varjulises kohas. Kui näed mulle tõusmas, siis võid seda tarbima hakata. Kurna idandaivesi ja pane see külmkappi. See seisab seal kuni nädala. Kasutatud teravilju üldjuhu ei sööda, need võid visata komposti.

KUIDAS TARBIDA:

Alusta esialgu väikse kogusega. Kui oled juba suurem fermenteeritud toitude-jookide tarbija, siis võid korraga suuremaid koguseid tarbida. Soovitus on juua idandivett 30-120ml päevas. Parim oleks seda juua hommikuti enne sööki. Või siis suurem kogus jagatuna päeva peale, aga samuti enne sööki.