fbpx

Kõikide üle 40€ tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

Kõikide üle 40€ tellimuste puhul on pakiautomaadiga saatmine tasuta!

    • Ostukorvis ei ole tooteid.

Kui keegi ütleb Sulle võrse, siis mis on esimene mõte, mis Sulle pähe tuleb? Tavaliselt mõeldakse selle all idandeid. Ometi ei ole võrsed ja idandid üks ja seesama.. Neil on mitmeid olulisi erinevusi.

idud

IDANDID

Idandite kohta öeldakse tihti ka idud. Idu on idandi tilluke alge, mis hakkab seemnest välja kasvama. Idandid on idandatud seemned. Söödav osa koosneb seemnest, juurest, varrest ja vahel ka kahvatutest, vähearenenud lehtedest. Idandeid kasvatatakse niiskuse abil ja neid ei istutata. Idandamine võtab aega tavaliselt mõne päeva, olenevalt seemnetest. Idandamine toimub päikese valguse eest kaitstuna ja neid pestakse vähemalt 2 korda päevas, et vältida bakterite teket ja halvaksminemist. Söömise hetkeks on idanditel vaevu mõned vähearenenud lehed. Pime, soe ja niiske olustik on idandite jaoks ideaalne keskkond arenemiseks.

Loe idandamise kohta lähemalt ka artiklit siit.

Võrsed

VÕRSED

Võrseid külvatakse. Selleks kasutatakse mulda, kookos- või kanepimatte, või muid fibroosseid alusmaterjale. Kõige paremini kasvavad nad valguse käes, madala niiskusega ja värske õhuga. Osa võrseid vajab kasvamiseks 5-7 päeva, mõned lausa 3-4 nädalat. Peale esimeste pärislehtede tulemist on võrsed valmis tarbimiseks. Need lõigatakse kasvupinnast pealtpoolt ja süüakse ilma juurteta.

Võrseid nimetatakse ka mikrorohelisteks, mikrotaimedeks, pisiroheks, jne. Nende peamine eelis idude ees on võime imeda mullast väärtuslikke toitaineid. See annab neile veidi suurema toiteväärtuse. Samuti moodustavad võrsed valguse mõjul klorofülli (seda nimetatakse ka taimede vereks), mis on inimorganismile väga kasulik.

Võrsetel on ka tugevam maitse, kui idanditel. Loe võrsete kohta lähemalt siit.