Kui keegi ütleb Sulle võrse, siis mis on esimene mõte, mis Sulle pähe tuleb? Tavaliselt mõeldakse selle all idandeid. Ometi ei ole võrsed ja idud üks ja seesama.. Neil on mitmeid olulisi erinevusi.

idud

Idud on idandatud seemned. Söödav osa koosneb seemnest, juurest, varrest ja kahvatutest, vähearenenud lehtedest. Idusid kasvatatakse niiskuse abil. Neid ei istutata. Idandamine võtab aega tavaliselt mõne päeva, olenevalt seemnetest. Idandamine toimub kõige paremini pimedas ja idusid pestakse vähemalt 2 korda päevas, et vältida bakterite teket, hallitust ja halvaksminemist. Söömise hetkeks on idudel vaevu mõned vähearenenud lehed. Pime, soe ja niiske olustik on idude jaoks ideaalne keskkond arenemiseks.

Võrsed

Võrsed seevastu istutatakse, mitte ei kasvatata vees. Selleks kasutatakse mulda, kookos- või kanepimatte, või muid fibroosseid alusmaterjale. Kõige paremini kasvavad nad valguse käes, madala niiskusega ja värske õhuga. Osa võrseid vajab kasvamiseks 1-2 nädalat, mõned ka 3-4 nädalat. Peale esimeste lehtede tulemist on võrsed valmis tarbimiseks. Need lõigatakse kasvupinnast pealtpoolt ja süüakse ilma juurteta.

Võrsete ehk miroroheliste peamine eelis idude ees peale nende võime imada mullast väärtuslikke toitaineid. See annab neile oluliselt suurema toiteväärtuse. Samuti moodustavad võrsed valguse mõjul klorofülli (seda nimetatakse ka taimede vereks), mis on inimorganismile kasulik.

Mõned kolorofülli head omadeused:

  • antioksüdant;
  • vabastab toksiinidest;
  • stimuleerib punavereliblede tootmist ja aitab kaasa vereringele;
  • anti-kantserogeensed omadused – võib olla vähki ennetavate omadustega;
  • kiirendab haavade paranemist.

Võrsetel on ka tugevam maitse, kui idudel.