Kui Sa viimasel ajal lõunapkkumisi oled otsinud, siis kindlasti oled märganud, kuidas siin ja seal toidukohtades pakutakse värsket ja värvilist Poke kaussi! Osa neist on kala ja juurviljadega, osa kanaga või siis lihtsalt vegan kausid. Pole ka ime et need värvilised toidud võidavad südameid, kuna värske tooraine näeb kena välja ja on lisaks väga maitsev.

Kust see tänaseks populaarne toit aga meile on jõudnud? Poke ajalugu seostatakse Hawaiiga. Sõna ‘poke’ tähendab Hawaii keeles viilutamist või risti tükkideks lõikamist. Kui kalurid oma värske saagiga koju jõudsid, sai toit maitsestatud käepäraste maitseainetega ja juurde lisatud olemasolevad toiduained. Ajalooliselt oligi põhitoiduaineks kala, mida püügijärgselt määriti meresoola, vetikate ja purustatud kukui või inamona pähklitega. Hawaii kodudest aga jõudis Poke kauss 1970.-nendatel toidupoodide lettidele ja sealt on see leidnud tee restoranidesse ja poelettidele üle maailma. Polüneesias on sarnane toit väga levinud. Näiteks Samoas on oka, Fidžil kokoda ja Cooki saartel ika mata.

Kui Hawaii sadamatesse hakkasid saabuma imigrandid Jaapanist ja Hiinast, said segatud uued maitsed. Sojakaste ja seesami õli olid immigrantide vahetuskaubaks. Samuti on Poke tänapäeval piirkonniti erinev, sisaldades kohalikku värsket toorainet. Eriti popularseks said Poke kausid 2000. aastate alguses ja need võivad väga palju erineda algupärasest versioonist.